Jannie in Mission Jannie in Mission
 
Als gemeente ondersteunen wij het werk van Jannie Dijkstra in Zambia. Op haar website leest u hier alles over.

https://jannieinmission.com/
Column Geandewei no. 19. oktober 2020
Jannie Dijkstra

Vooroordelen

We hebben er allemaal mee te maken, in welk land we ook wonen. We komen veel mensen tegen, veel mensen komen ons tegen. De enorme hoeveelheid informatie die we met ons meedragen wordt op wat voor manier dan ook onbewust al verwerkt en voor we het weten zijn we al ingedeeld.  We hebben een mening over iemand anders zonder dat we de persoon eigenlijk kennen. We zijn makkelijk in het afgaan op eigenschappen die we zien of over horen en oordelen meteen. Maar is het ook echt waar?

Wat ik persoonlijk zo oneerlijk vind aan dit proces is dat mensen vaak niet de kans krijgen te laten zien wie ze echt zijn en wat ze kunnen bijdragen. We zijn als gelovigen vaak nog steeds egoïstisch en zelf gecentreerd. Maar wat we niet weten is dat we vaak onbewust meer van onszelf dan de ander beschrijven. Let daar maar eens op wanneer u uzelf betrapt op het oordelen van de ander. Wat is het waar we zelf bang voor zijn? Wat zit er diep van binnen dat maakt dat we meteen oordelen? 

Het is erg jammer dat dit ook net zo goed in ‘zendelingenland’ gebeurd. Nee, we zijn heus niet heiliger dan heilig. Iedere zendeling is ook maar een mens, een mens met een missie, maar ook met fouten en gebreken. Toch hebben we als Christen allemaal een opdracht van God en dat is vrucht dragen. Vrucht dragen tot eer van Zijn Naam!

“De bijl ligt al aan de wortel van de boom: iedere boom die geen goede vrucht draagt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen.” Mattheus 3:10

Hebben we wel door dat wij zelf en onze boom genoemd ‘missie’ geen goede vrucht kan dragen als we een ander geen kans geven onderdeel daarvan te laten zijn? Dat de missie en wijzelf omgehakt worden, vruchteloos. Is dat de bedoeling? Is dat wat we willen? Is dat wat u wilt? Stel u zichzelf de vraag; “Waar draait het om, om mij of om de opdracht van God?” Het is duidelijk niet aan u,  jou en mij om te snel over anderen te oordelen. Dat is het werk van God. En wie weet kan een ander een prachtige toevoeging zijn en draagt u en uw boom enorm veel vruchten!

Ik zou zeggen; “verander vooroordelen in nieuwsgierigheid en geeft de ander een kans!”


En een hartelijke groet aan de gemeente!
 
Jannie Dijkstra

 
terug