Martin en Tirzah komen naar Nederland | met kerst in Marrum Martin en Tirzah komen naar Nederland | met kerst in Marrum
Nieuwsbrief Martin & Tirzah
November 2023
 
 
 
 

Bouwen op de rots

Ieder die naar Mij toe komt en Mijn woorden hoort en ze doet, Ik zal u laten zien aan wie hij gelijk is.
Hij is gelijk aan een man die een huis bouwde: hij groef en diepte uit en legde hetfundament op de rots. Toen de hoge vloed kwam, sloeg de waterstroom tegen dat huis aan en kon het niet doen wankelen,
want het was op de rots gefundeerd.
Lukas 6:48

In God is mijn heil en mijn eer; mijn sterke rots, mijn toevlucht is in God.
Vertrouw op Hem te allen tijde, volk; stort uw hart uit voor Zijn aangezicht.
God is voor ons een toevlucht.
Psalm 62:8-9

 
 
 
 

Alweer de laatste nieuwsbrief van 2023, wat is het jaar toch weer voobijgevlogen! Ons tweede jaar in Zuid-Afrika zit er alweer bijna op.
 
En wat hebben we weer veel te vertellen, het is soms lastig om alles in een nieuwsbrief te vermelden, maar hieronder een greep uit wat we allemaal hebben mogen doen de afgelopen maanden.
 
Persoonlijk:
 
Het gaat goed met ons, al merken we dat het zendingsleven en alles wat er bij komt kijken, veel energie kan kosten. Er komt veel werk op ons af en we moeten soms echt keuzes maken.
De kinderen doen goed hun best op school, op dit moment zijn ze hard aan het leren voor de laatste toetsen van het schooljaar, en ze hebben fijne vrienden en vriendinnen. We zijn dankbaar dat ze hun draai nu echt gevonden hebben.
Tirzah heeft helaas wel te maken met burnout klachten. Ze heeft enorm veel gegeven en er zijn een hoop dingen gebeurd afgelopen jaren en soms is de batterij dan leeg en laadt die niet altijd weer helemaal goed op en is de rek eruit zoals ze wel zeggen. Ze neemt nu zoveel mogelijk de rust die ze nodig heeft en we geloven dat die rust ervoor zal zorgen dat ze gauw weer zal herstellen. We geloven ook dat deze tijd van rust en herstel een hele goede en positieve uitwerking zal hebben en dat Tirzah er sterker uitkomt dan ooit tevoren!
 
 
Huisje:
 
In de vorige nieuwsbrief hebben we verteld dat we een eerste huisje hebben kunnen herbouwen in Oupad. We hebben inmiddels een tweede huis kunnen laten bouwen, dit keer voor Shahida en haar 3 kinderen. Het was echt een crisis situatie. Shahida woonde in erbarmelijke omstandigheden in een klein houten hokje van ongeveer 3x3 meter. Ze sliep daar met haar 3 kinderen op één versleten matras. Ze had geen hoop meer voor de toekomst en tot overmaat van ramp werd ze ook nog uit haar “huisje’ gezet en kwam ze letterlijk op straat te staan. Dit resulteerde erin dat ze dus echt niet meer voor de kinderen kon zorgen en dat de kinderen van haar afgenomen werden door de welfare.
Het raakte ons enorm en we konden dit gezin niet uit elkaar laten vallen, kinderen horen bij hun moeder te zijn.
 
We waren gezegend met giften uit Nederland en we hebben voor Shahida een mooi nieuw huisje kunnen laten bouwen. Het is een basic “Wendyhuisje”, zoals ze dat hier noemen. Omdat Shahida letterlijk niks had, hebben we ook bedden gekocht voor haar en een electrisch kookstelletje en hebben we elektriciteit laten aanleggen in het nieuwe huisje. Het nieuwe huisje heeft ervoor gezorgd dat de kinderen weer terug konden naar hun moeder. Een gezin is weer samengebracht en daar doen we het voor. Wat zijn ze dankbaar!
En de kinderen sliepen voor het eerst in hun leven alleen in een eigen bed. Iets wat we in Nederland niet voor kunnen stellen.
Nu dit gezin een veilige eigen plek heeft Shahida weer hoop voor de toekomst. Ze is op zoek naar een baan om zelf voor haar kinderen te kunnen zorgen, tot die tijd ondersteunen wij haar met een maandelijks voedselpakket. Een dak boven je hoofd, eten op tafel. Het zijn de basisbehoeften die ieder mens verdient.
  
 
 
 
 
 
Hands&Heart:
 
Afgelopen jaar heeft Martin samen met een klein team van de Vineyard kerk wekelijks discipelschap training gegeven bij Hands&Heart, een onderdeel van Youth For Christ waar jongeren een vak kunnen leren en zo kans maken op een baan, meestal in de bouw.
 
Hoe gaaf was het om te zien dat de “zaadjes” die we hebben mogen planten in de levens van deze jongeren ook echt landden in hun harten. Martin heeft een aantal jongeren mogen dopen.
We ervaren dat het delen van het evangelie nooit ledig terugkeert. Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het woord van God (Romeinen 10:17)
 
Deze klas is ten einde en we zien al uit naar de volgende groep!
 
 
Charis Bible College:
 
We zijn beiden geslaagd voor het eerste jaar van Charis Bible College. Wat was het een bijzonder jaar en wat hebben we veel mogen leren en veel nieuwe inzichten mogen krijgen.
Het is hier in Zuid-Afrika een 3 jarige opleiding. Februari ’24 begint ons 2e jaar. We volgen deze opleiding Hybrid, dat wil zeggen thuis studie, 8 uur per week online studies en om de 14 dagen twee examens en één keer in de 14 dagen op een zaterdag een hele dag “school”.
13 november hadden we diploma uitreiking van het eerste jaar in Heidelberg Zuid-Afrika.
 
 
Outreach:
 
Waar we erg van genieten en waar ons hart steeds meer naar uitgaat zijn de outreaches en de evangelisatie. Wekelijks gaan we de wijk Oupad door en vertellen we de mensen het goede nieuws van het evangelie, bidden we voor de mensen en mogen we elke keer weer veel mensen bemoedigen. We zien mooie dingen gebeuren. God raakt echt de harten van de mensen aan. We hebben al mensen genezen zien worden en het is ook ons verlangen dat de mensen loskomen van de religie die zo heerst in de townships. De mensen proberen op allerlei manieren Gods liefde te verdienen, of voelen zich onwaardig door de manier waarop ze leven. Wij vertellen de mensen dat ze er niet voor kunnen zorgen dat God van ze zal houden voordat ze eerst goed genoeg zijn. God houdt al zoveel van de ze dat Hij Zijn enig geboren Zoon gaf voor hun zonden. Het is al volbracht en door zelf voor Zijn goedkeuring te willen werken doen ze af aan het volbrachte werk van Jezus aan het kruis van Golgotha.
Deze boodschap van genade zet de mensen vrij en deze genade, het goed genoeg zijn voor God, zet mensen vrij van gebondenheid en verslavingen. Gods liefde zet mensen vrij en laat ze komen in de armen van onze liefhebbende Vader.
 
Sinds we zijn begonnen te werken vanuit de nieuwe locatie in Oupad, zijn de programma's enorm gegroeid. We zijn er erg dankbaar voor. Wilt u ook meehelpen? Dat zou fantastisch zijn! Alvast enorm bedankt, baie dankie!
 
Visie:
 
We ervaren in ons hart dat God ons ook roept om er meer op uit te gaan en het evangelie te delen met de mensen. Door alle vaste programma's heb je daar niet altijd genoeg tijd voor, maar we zien daarin wel al nieuwe deuren geopend worden, zo is Martin begonnen met spreken in de zondagse dienst van het kerkje in Oupad en geeft hij sinds kort wekelijks een kleine bijbelstudie aan de politie agenten op het politie bureau van Knysna.
We zijn erg dankbaar dat God ons leidt naar de dingen waar ons hart echt naar uit gaat. God kent onze gaven en talenten en die willen we helemaal voor Hem inzetten en daarbij is het erg belangrijk goed te luisteren naar de stem van de Heilige Geest.
 
Ons verlangen is in de toekomst een groter team te hebben voor ComeMission, zodat we de vaste programma’s kunnen uitbreiden en nog meer mensen kunnen bereiken in woord en daad.
  
 
 
 
 
Nederland:
 
We komen in december voor 3 weken naar Nederland. We zien er enorm naar uit onze ouders en familie weer even te zien. Vooral onze kinderen kunnen niet wachten, het is ook erg belangrijk voor hun om de band met Nederland te houden met het oog op de toekomst. Manoah telt de dagen al weken af!
We zullen deze weken gebruiken voor familie/vrienden bezoek en vooral ook om weer even op te laden van een bewogen en enorm druk jaar.
We zullen onder andere 3 zondagen een presentatie geven over ons werk.
Wie weet ontmoeten we u dan, u bent welkom om ook na de dienst ons te ontmoeten en een kop koffie te drinken! Daarnaast zullen we nog een presentatie/workshop geven bij Charis bijbelschool Naarden en een aantal interviews.
 
Zondag 17 december: Opstandingskerk Leeuwarden 10.00u
Zondag 24 december: Kerstnachtdienst Protestanste kerk Marrum 22.00u
Zondag 31 december: Familie kerk Ruach Leeuwarden. 10.00u
  
 
 
We willen ook iedereen die ons afgelopen jaar ondersteund heeft, op welk gebied dan ook, enorm bedanken! Zonder uw hulp kunnen we dit belangrijke werk niet doen. U bent er een onderdeel van, want zending doen we samen. En we hopen dat u ons ook het komende jaar weer zult ondersteunen en we zien nu alweer uit naar de mooie en nieuwe dingen die we voor God mogen doen.

Baie Dankie! Bedankt!
 
 
In de foto's hierboven zie je dat er goed geholpen wordt met sjouwen van kleding en de shop van de kidsclub wat een groot succes is, spulletjes kopen van hun gespaarde munten.
 
terug