PKN
Protestantse gemeente Marrum/Westernijtsjerk
 
"Water" "Water"
Beste gemeenteleden,
Na een fijn gesprek met een lief gemeentelid ben ik erg enthousiast geraakt om mijn ervaringen te delen met u/jullie middels het schrijven van een blog. Tegenwoordig is het helemaal hip om blogs te schrijven en te publiceren. Dan moeten wij als gemeente daar ook maar aan mee gaan doen J .
 
Heel in het kort iets over mijzelf. Ik ben een jonge vrouw en lid van deze gemeente. Ik ben op ontdekkingsreis naar mijn talenten: welke bezit ik en hoe kan ik deze inzetten voor God en de gemeente/medemens? Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ‘schrijven’ waarschijnlijk één van mijn talenten is. Niet omdat ik perfect of professioneel schrijf, veel van de bijbel weet of van het geloof….. nee, omdat ik mijn ervaring en mijn verhaal goed op papier kan zetten en omdat ik ontzettend enthousiast word van schrijven. Ik ben al helemaal geen dominee of pastoraal werker en heb geen cursussen gevolgd (behalve de Alphacursus J). Hopelijk kan ik op deze manier iets bijdragen aan onze gemeente, aan het geloof.…
 
Ik blijf nog even anoniem, omdat ik vind dat het draait om God en niet om mij als persoon. Daarnaast ben ik wel nieuwsgierig of er iemand is die de schrijfster kan raden. Als deze blog in de smaak valt, zal ik mijzelf de volgende keer introduceren!
 
We leven in een tijd waarin veel van onze dagen opgeslokt worden door de standaarddingen, huishouden, werk, sociale media etc. Mijn dagen zijn ook meer dan goed gevuld. Ik betrap mij er regelmatig op dat ik vaak als laatste tijd maak voor God en de medemens. Dit is een slechte gewoonte, waarvan ik nu besloten heb om ‘overboord’ te gooien (overboord is ook heel toepasselijk, lees maar verder). Ik vind dat ik te weinig contact maak met God.
 
Zo stond ik op een ochtend onder de warme douche (vast ritueel, ochtendhectiek). Normaal neem ik de hele dagplanning door, bedenk wat voor eten ik ’s avonds zal gaan maken en ga zo maar door. Deze keer waren mijn gedachten leeg. Opeens keek ik naar het stromende water en de waterdruppels. Best bijzonder eigenlijk. De waterdruppels samen vormen de straal. Alle stralen samen vormen een waterplas. Alle waterplassen samen vormen een sloot, vaart, kanaal of rivier. Alle kanalen, rivieren, sloten monden uiteindelijk uit in meren, zeeën en oceanen. Ja echt bijzonder eigenlijk. Zou ik de waterdruppels kunnen vergelijken met de mens? Een waterdruppel alleen heeft alle eigenschappen van water in zich, maar kan alleen niet heel veel. Alle waterdruppels bij elkaar vormen iets veel groters: de gemeente van God! Samen bereik je veel meer, zo geldt dit ook voor water. Je zult theoretisch (natuurkundig of scheikundig, dat is niet mijn sterkste punt) kunnen zien dat er een waterdruppel mist uit bijvoorbeeld een glas water. Met het blote oog zul je dat echter niet zien. God zal ook merken dat er een mens ‘mist’ uit de groep, kijk maar naar de verhalen over het verloren schaap uit de kudde.
 
Dan de eigenschappen van water. Water blijft altijd aanwezig en zal nooit weggaan. Óf het is vloeibaar, óf het is aanwezig in de vorm van damp, óf het is vermengd met andere stoffen….er zijn vele variaties voor water te bedenken. Zou ik dit kunnen vergelijken met het geloof en God? Jazeker! God is er altijd en is niet weg te krijgen! God kan in verschillende vormen bij ons zijn: in onze gedachten en in ons hart (door de Heilige Geest), door Jezus (menselijke vorm), door andere mensen in ons leven te brengen (water vermengd met andere vloeistoffen), door  gebeurtenissen… Als je het zo bekijkt; water wordt steeds interessanter!
 
Hierna begon ik te denken aan de kracht van water. Water is volgens mij samen met de wind het krachtigste wat er op aarde bestaat. Water is niet kapot te krijgen, het past zich aan, het kan een verwoestende kracht hebben, maar ook een vredige en kalme rust. Het water komt in beweging door ‘iets’. Wat is dat iets eigenlijk? Wij komen als gemeente (de waterdruppels bij elkaar) ook in beweging. Door wie eigenlijk? Ik denk dat God de drijvende kracht is hierachter!  Het water kan verwoestend sterk zijn. Het verwoest en overwint het kwade. Het water is ook vredig en kalm: de liefde! Zo zijn wij ook als gemeente. We moeten elkaar blijven bemoedigen en sterken in het geloof, samen kunnen we iets heel moois maken. Daarnaast schiet mij nog een zin binnen: ‘BLIJF LIEFDE OVERAL GEVEN = BLOG”. De liefde is eigenlijk ook het water wat wij als mens nodig hebben om te kunnen overleven! Tijdens het schrijven van deze blog kom ik tot de ontdekking dat er uiteindelijk twee woorden overblijven die voor mij water omschrijven (en dus het geloof, God en de gemeente): KRACHT en LIEFDE. Nu komt direct het opwekkingslied ‘De Kracht Van Uw Liefde’ bij mij naar boven. Dit is echt heel bijzonder! Het lied heeft sowieso voor mij een hele bijzondere betekenis, maar nu helemaal. Ik had niet gedacht dat de waterdruppels mij naar deze gedachtegang en dit lied zouden leiden.
 
Je kunt wel nagaan dat ik deze ochtend wat langer onder de douche gestaan heb dan gebruikelijk. Gelukkig waren we op tijd klaar voor de verplichtingen die zoals gewoonlijk weer op de agenda stonden. Toch ben ik deze dag heel anders begonnen dan normaal: ik ben met God opgestaan en begonnen!
 
Een lieve groet van een gemeentelid
 
terug
 
 
 
Predikant
ds. M.W. Mazereeuw
Pantsjewier 43
9073 HM Marrum
tel: 0518 419059
e-mail:
 
Zeg het even...
Bij (langdurige) ziekte van een gemeentelid, ziekenhuisopname en bij thuiskomst, dit graag doorgeven aan predikant of wijkouderling.
Wilt u het op de kerkbrief hebben vermeld, dan dit graag even doorgeven aan uw wijkouderling.

Doopbediening
De bediening van de Heilige Doop kan worden aangevraagd bij de predikant of wijkouderling. Doopdata 2019: zondag 17 februari, zondag 7 april, zondag 14 juli en zondag 27 oktober.


Huwelijksbevestiging
Voor een Kerkelijke Huwelijksbevestiging, graag de datum zo vroeg mogelijk met de predikant overleggen.
Bij huwelijk, geboorte of overlijden is het gebruikelijk dat u de predikant, wijkouderling en scriba daarvan bericht geeft.


Adreswijzigingen
Adreswijzigingen graag doorgeven aan het kerkelijk bureau.

Gemeenteleden die naar WoonZorgCentrum Foswert te Ferwert verhuizen worden automatisch overgeschreven naar de kerkelijke gemeente van Ferwert.
Op eigen verzoek kan men lid blijven van onze gemeente.

Beëindiging lidmaatschap
Beëindiging van het lidmaatschap van de PG. Marrum/Westernijtsjerk kan alleen geschieden door het zenden van een brief aan de kerkenraad met daarin de uitdrukkelijke verklaring, cq. reden van uitschrijving.
Hierop zal via het kerkelijk bureau de uitschrijvingsprocedure worden gestart.

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.